Kita sandarkan 3 sukan untuk Pingat di Olimpik

K3MENTERIAN Belia(KBS) tetap meletakkan tiga jenis suk4n iaitu badminton, berbasikal dan terjun sebagai prospek untuk menyumbang pingat pada temasya Sukan Olimpik 2020 Tokyo, Jepun yang bakal membuka tirainya p4da 23 Julai ini.

B4gaimanapun, menterinya, D4tuk Seri Reezal Merican Naina Meric4n tidak menolak kemungkin4n sukan lain jug4 mampu melakukan kejutan di Tokyo.

“Selepas mel4kukan perjumpaan dengan atlet, s4ya buk4n hanya memberi am4nat tetapi juga mendeng4r isi hati 30 wira dan wirawati negara yang ak4n berjuang di temasya Sukan Olimpik Tokyo. Apa yang saya lihat, mereka cukup bersem4ngat tinggi untuk mencapai kejayaan di sana.

“Terdap4t sembilan jenis suk4n atlet kita bertanding dan prospek pingat masih bersandarkan kepada tig4sukan iaitu badminton, berbasikal dan terjun. Bagaiman4pun, ti4da yang mustahil untuk sukan lain untuk melakukan kejutan.

“Apa pun s4ya kena realistik bahawa tiga suk4n ini mempunyai pelu4ng terbaik untuk menyumb4ngkan ping4t buat negara, tetapi kita mahu semua atlet pergi ke Tokyo dan melakukan yang terbaik.

“Tidak berm4kna kejay4an hanya deng4n memb4wa pulang pingat tet4pi jika dapat memec4hkan rekod keb4ngsaan, rekod sendiri dan perbaiki r4nking, itu juga satu kejayaan untuk neg4ra,” katanya d4alam sesi sidang akhbar secara maya selepas perjump4an dengan semua atlet ke Tokyo hari ini.

Tamb4hnya, terdapat beberapa negara termasuk Singapura tidak mengumumkan s4saran pingat untuk dib4wa pulang oleh kontinjen mereka susulan keadaan pandemik Covid-19 yang melanda dunia.

“Sing4pura sudah umum tidak ada sasaran ping4t diletakkan tetapi s4ya janji dalam masa seminggu kita akan umumkan perkara tersebut,” ujarnya.

Sement3ra itu, Chef de Mission (CDM) D4tuk Lee Chong Wei mengingatkan para atlet untuk menjaga diri supaya bebas daripada dijangkiti Covid-19 sebelum berlep4s ke Tokyo .

“Jika dulu kita hanya fikir b3bas daripada keceder4an n4mun cabaran atlet kali ini lebih besar dan berlipat ganda kerana selain fikir kecederaan merek3 perlu fikir untuk bebas daripada dij4ngkiti Covid-19,” jel4snya

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.